FAQ

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna våra kunder har

Klicka på rubrikerna för att läsa mer.

Vanliga frågor

Kostnader för avgifter till bolagsverket är skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen om det inte rör sig om avgifter för nyregistrering vid bildandet av ett nytt företag (ej avdragsgilla bolagsbildningskostnader). Det personer som har bildat ett företag får addera avgifter vid nyregistrering till anskaffningsutgiften för andelarna.

Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år.

Vilka friskvårdsaktiviteter är skattefria?

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skattefri personalvårdsförmån. Utrustning som löparskor eller skidor är däremot inte en skattefri förmån. Det gäller oavsett om du köper eller hyr utrustningen.

Läs mer på skatteverket

Aktiebolag

En grundläggande förutsättning för att du ska få göra det här avdraget är att ditt företag verkligen har behov av utrymmet, det vill säga att bolaget inte har någon annan liknande lokal för sin verksamhet. För att ditt bolag ska få göra avdrag för arbetsrum är det viktigt att du upprättar ett hyresavtal där hyresvillkoren framgår. Tänk på att om du och din make/maka/partner äger bostaden tillsammans ska båda två stå som hyresvärd. Bolaget får avdrag för hyreskostnaden och du som hyresvärd kapitalbeskattas för överskottet av hyran med 30 procent. Delägare som är verksamma i bolaget och deras närstående får inte göra schablonavdrag enligt de vanliga reglerna i inkomstslaget kapital,  varken 40 000-kronorsavdrag eller avdrag för 20 procent av hyresinkomsten. Dessa avdrag får aldrig göras vid uthyrning till den egna eller någon närståendes arbetsgivare.

 

Enskild firma

Den som har enskild firma kan dra av ett arbetsrum hemma med 2 000 kr per år om det är en villa. Är det en hyresrätt eller bostadsrätt får 4 000 kr dras av. Du måste arbeta minst 800 timmar om året hemma för att få göra avdraget.

Bilar

Hur mycket får en anställd köra privat med en tjänstebil utan att beskattas?

Att använda tjänstebil privat beskattas inte för en anställd om följande två punkter är uppfyllda:

  • Den anställda kör bilen privat högst 100 mil per år.
  • Den anställda kör bilen privat vid högst 10 tillfällen per år.

Detta kallas även att använda bilen i ringa omfattning. Den anställda kan med hjälp av en körjournal tydligt visa att hen inte har kört privat mer än så.

Länk till Skatteverket

Sjukförsäkring

Nynäshamns Redovisningsbyrå AB

Alla lönebesked hämtas via vismaspcs.se, alla uppsatta lönemottagare har ett eget inlogg

Inbjudan skickas till din mail, har du inte fått någon inbjudan klicka på nedan länk, fungerar det ändå inte, maila till oss på lon@nynasredovisning.se

Väl inne kan du välja att få dina lönebesked skickade till Kivra framöver.

Inloggning till Visma 

För att återställa ditt inlogg, Länk till Visma

Kvitton hanteras digitalt med pleo.io

Kontakta ekonomi@nynasredovisning.se om du saknar inlogg eller vill veta mer om tjänsten.

Tjänsten vi använder är kostnadsfri

Skrolla till toppen

Vi använder cookies på vår hemsida.